Gardiner: Vores bedste tips, trends og inspiration

Klassiske stofgardiner er tidligere blevet forbundet med et gammeldags look. I dag er gardinerne i allerhøjeste grad på vej tilbage. Og med deres klimasmarte, luksuriøse og bæredygtige egenskaber udgør de i dag et både moderne og trendy element i vores indretning.

Gardiner – et alsidigt indretningselement

Gardiner anses ofte for et praktisk element i boligen. Hvis bare de skærmer af for solen og forhindrer indkig, er vi tilfredse. Men et par flotte stofgardiner udfylder mange flere funktioner end som så. Mønster og stofvalg giver dit hjem et personligt præg. Her kan du på en nem måde vise din stil, uanset om du ønsker et luksuriøst, romantisk eller friskt look derhjemme.

Ikke kun til vinduet

Gulvlange gardiner kan ikke kun anvendes ved vinduerne. Lange stofgardiner, lamelgardiner og panelgardiner er også en fantastisk løsning som rumdelere. Med et gardin som let ”skillevæg” får du en meget eksklusiv og elegant rumdeler, som også skaber en behagelig ro i rummet.

Kontakt din butik

Luksuriøse, tykke stoffer med hotelfølelse

Når vi ser tilbage over de sidste par årtier, har der været meget fokus på diskrete gardinløsninger, der passer ind i vinduesrammen. Ofte har der været simple og “sikre” løsninger som persienner og rullegardiner, eller måske endda slet ingen gardiner. Sådan er det ikke længere. I dag er den helt store gardintrend lange, tunge ting i metermål – gerne i dobbelt stof – der når helt ned til gulvet. Gardinerne skal helst være i elegant lette materialer eller tykkere fløjl. Det er med andre ord en eksklusiv hotelfølelse, der kommer længere og længere ind i vores hjem.

Store vinduespartier, højt til loftet og hvide vægge gør, at materialer, der tilfører både stil og lyddæmpning, er mere efterspurgte. Velour egner sig derfor rigtig godt til gardiner, når man har valgt netop en så minimalistisk indretning, som mange har i dag. Det bløde, elegante stof bidrager med en struktur og sanselighed, som mangler i mange moderne hjem. Gardinerne skaber en hyggelig følelse, samtidig med at de forbedrer akustikken i hjemmet.

Søren Grønborg

Country Manager,
Moogio Danmark

Tre vigtige gardintrends

I dag står stemmestyring, motorisering og smart home højt på manges ønskeliste. Den tendens gælder i højeste grad også for gardiner, som i dag kan styres både med apps og smart home-systemer. En anden stor trend er miljøbevidsthed og klimasmart solafskærmning. Den tredje store trend er loungegardiner og hotelfølelse. Nedenfor tager vi et kig på disse trends og gennemgår de forskellige gardintyper, der bl.a. er tilgængelige at vælge imellem.

Stemmestyring, automatisering og motorisering

Det er nok ikke gået forbi nogens opmærksomhed, at stemmestyring, smarte hjem og motorisering af både gardiner og andre produkter i vores hjem har fået et gennembrud på bred front. For at kunne styre gardiner med stemmekommandoer skal der motorer og styresystemer til, som er kompatible med Google Assistant, Apple Homekit eller Amazon Alexa. I vores butikker finder du flere forskellige systemer. Hvis du ønsker det, kan vi hjælpe dig med at vælge det rigtige ud fra dit hjems forhold.

 

Skab dynamik med en blanding af gardintyper

En stilfuld indretningstrend er at blande rullegardiner, klassiske gardiner eller plisségardiner. Det giver en pæn og stilfuld fornemmelse, samtidig med at du får præcis den funktion, du leder efter. Søger du en god akustik i rummet, er der gardiner, der hjælper med dette og der findes også andre varianter, der hjælper med at holde luften ren. I flere gardintyper, der findes i dag, anvendes en ny moderne teknologi, som betyder, at gardinerne er med til at opsamle partikler fra luften, hvilket igen betyder, at gardinerne bidrager til et renere hjem med et bedre indeklima.

Hvad siger gardinproducenterne?

Også Susanne Pernefors, marketingchef hos vores leverandør Luxaflex, fortæller, at det er tungere gardiner i kraftige stoffer af fløjl eller hør, der er trendy lige nu. Hun rådgiver blandt andet om loungegardiner: ”Det, alle ønsker i dag, er det såkaldte loungegardin, eller bølgegardinet med store runde bølger. Den dystre farvepalet er tydeligvis tilbage og der er en klar tendens i farver som grøn, brun og blå. Mange vil gerne have mørklægningsloungegardiner for at opnå hotelfølelse, og så kan man have et gennemsigtigt gardin foran, så det bliver flot både dag og aften/nat.”

 

Mange fordele ved gardiner i fuld længde

At vælge gardiner i fuld længde giver således mange fordele; de dæmper lyden, giver en følelse af højere til loftet og du får et mere moderne indtryk end gardiner, der hænger på gardinstænger. Er skinnen monteret i loftet, kan gardinerne hænges op, så skinnen ikke er synlig, hvilket giver et meget elegant indtryk. Det er også muligt at skjule skinnen med en dekorativ gesims. Valget af gardinskinner og gardinstænger giver dig også mange muligheder for at skabe et personligt udtryk til dine vinduer. Hos Moogio fremstilles alle gardiner efter mål, hvilket betyder, at vi tilpasser dem ud fra dit vindue og dine behov.

Hvad skal jeg tænke på, når jeg skal købe nye gardiner?

Hvilket look vil du have i din bolig?

Begynd med at tænke over, hvilket look du gerne vil opnå i boligen eller på arbejdspladsen. Hyggeligt, moderne, rart, repræsentativt? Eller det hele på en gang? Hvis du vil have et luftigt og let udtryk, bør du vælge et gardin i et tyndere stof, hvor der slippes meget lys igennem. Hvis du ønsker mindre lysindfald og en mere rustik følelse, så anbefales kraftigere stoffer.

Hvilken funktion skal gardinerne have?

Et gardin kan både byde på solbeskyttelse og lyddæmpning. Gardiner kan også spare energi både om sommeren og i vintersæsonen. Den type stof og gardin du vælger, påvirker de egenskaber, du får. En almindelig egenskab er selvfølgelig mørklægning. Hvad er egentlig bedst, når man vil have det så mørkt som muligt i soveværelset? Og findes der nogle tips, hvis man ikke vil have mørklæggende rullegardiner?

Vores bedste tips til effektiv mørklægning med klassiske gardiner:

  • Loftsmonterede skinner. Det kan være svært at få det 100% mørkt med klassiske gardiner, da der ofte slippes lys ind ved gulvet eller ved gardinets overkant. Der plejer man at få det bedste resultat med loftsmonterede skinner.
  • Vælg de rigtige mål. Når man monterer et mørklæggende (klassisk) gardin, er det smart at lade det gå lidt uden for vinduesrammen for at undgå lysindfald fra siderne.
  • Anvend dobbelte gardiner. Hvis man vil have et lyst og tyndere gardin i soveværelset, kan det betale sig at montere to gardinskinner. Placer de mørklæggende gardiner længst inde mod vinduet og de tyndere gardiner foran.
  • Vælg den rigtige stofkvalitet. Hvis man vil have klassiske gardiner med mørklæggende egenskaber, er det vigtigt at vælge en stofkvalitet, der dæmper lysindfaldet.
  • Hæng gardinerne helt tæt på væggen. Tænk på, at gardinerne skal monteres så tæt på vinduet som muligt for at opnå den bedste mørklægning.

Den allerbedste mørklægningseffekt

For at få den allerbedste mørklægningseffekt er rullegardiner med sideskinner det absolut bedste valg. Rullegardinerne skal have en tæt væv specielt til mørklægning, og skinnerne strækker dugen ud og holder den stramt ind mod vinduesrammen, hvilket minimerer mængden af lys, der slipper ind. Persienner og almindelige rullegardiner med mørklægningsvæv (uden skinner/kassette) giver også en god mørklægning, men vælger du nogle af dem, skal du regne med, at der vil slippe lidt lys ind langs med kanterne.

Lamelgardiner

Lamelgardiner giver et elegant og afbalanceret udtryk til store vinduespartier, hvor du nemt vil kunne afskærme for indkig og stærk sol. Især i nybyggede huse er lamelgardiner blevet særligt populære. Lamellerne vinkles til den rette position og giver et stilrent og moderne look. Lamelgardiner er også en populær løsning i virksomheder, der vil eliminere indkig i fx konferencelokaler med store glaspartier.

Vores lamelgardiner

Plisségardiner

Fleksible gardiner, som også bliver et flot indretningselement, og som passer ind i alle boligens vinduer. Plisségardinets kombination af rene, lige linjer og fine folder giver et elegant og sofistikeret look. Gardinet forhindrer indkig, og du regulerer nemt, hvor meget lys der slippes ind. Plisségardinet monteres i den øverste del af vinduet, hvilket gør det meget diskret, når det er oppe.

Op og ned-plissé

Der findes også en variant af plisségardiner, der hedder Op og Ned-plissé , som fæstnes med ”fødder” både oppe og nede i vinduesrammen, så de senere enten kan trækkes op eller ned – eller både og – for øget fleksibilitet. En nyhed med Op og Ned-plissé er, at det nu også kan monteres direkte på vinduesruden, hvis man for eksempel har kanter i vinduesrammen, der gør det svært at skrue fødderne fast i den.

Vores plisségardiner

Duettegardiner

Duette er et æstetisk og funktionelt plisségardin med dobbelt plissering. Den dobbelte plissering har isolerende luftlommer, der hjælper med til at afskærme solens stråler og holde en behagelig temperatur i rummet. Takket være den dobbelte plissering passer Duette godt til soveværelset, da den med en lystæt væv har gode mørklæggende egenskaber.

Duettegardin Luxaflex

Duettegardin Moogioline

Twistgardiner

Twistgardinet er et moderne rullegardin med transparente og tætte strimler, der giver mulighed for at skabe et spændende lysindfald. Ved at justere strimlerne i forskellig bredde får man uendeligt mange muligheder for at lukke gardinerne så meget eller så lidt, man ønsker. Det giver et varieret lys, som bløder stemningen op og fylder boligen med et fantastisk lys. Twist gardiner passer ind i alle boligens rum, hvor man vil have mulighed for at skærme af for solen og mindske indkig.

Twistrullgardiner Luxaflex

Twistrullgardiner Moogioline

Klassiske gardiner

Klassiske gardiner skaber en hyggelig stemning og ved at vælge forskellige slags stof og mønstre, skaber du hurtigt en personlig stil. Om sommeren giver et tyndere gardin en frisk stemning, og det lader lyset komme ind på en fin måde. Et tykkere klassisk gardin hjælper med til at regulere temperaturen i rummet, da det virker isolerende om vinteren. Et klassisk gardin i tykkere stof kan også bruges som isolering foran for eksempel en hoveddør, hvis det trækker ind. Klassiske gardiner passer ekstra godt til stuer og soveværelser, hvor man ofte gerne vil skabe en ekstra varm og hyggelig stemning.

Klassiske gardiner

Foldegardiner

Foldegardiner, eller liftgardiner som de også kaldes, er et elegant gardin, der takket være de vandrette aluminiumsstænger, der er syet ind i gardinet, giver vinduet stramme, lige linjer. Liftgardinet giver en hyggelig og behagelig følelse samtidig med at det er nemt at manøvrere. Liftgardiner egner sig for eksempel godt i køkkenet, hvor du gerne vil kunne sidde og læse avisen uden at få solen i øjnene eller have planter, der trænger til beskyttelse i stærkt sollys. Selv i soveværelset er et liftgardin et godt valg, da det med et lystæt stof giver gode mørklægningsegenskaber.

Vores foldegardiner

Panelgardiner

Panelgardiner er smarte, hvis du vil hindre indkig. Panelerne monteres på skinner, og du kan bagefter trække længderne langs med vinduet, afhængigt af hvor meget indkig du vil fjerne. Et panelgardin er også et udmærket valg, hvis du har brug for en rumdeler, for eksempel på arbejdspladsen eller i entreen, hvor et panelgardin også kan fungere som garderobedør og skjule åbne opbevaringssteder.

Vores panelgardiner

Rullegardiner

Rullegardiner bruges almindeligvis som mørklægning i soveværelser eller børneværelser. Hvis rullegardinet monteres med sidelister, bliver rullegardinet ekstra lystæt. Sidelister (kassetter) kan også anbefales, hvis man har vinduer, der åbnes udad, da gardinet så sidder fast og ikke flagrer i vinden. Et rullegardin er også smukt at have i husets andre rum, når man hurtigt vil kunne skærme af for solen, for eksempel for at undgå reflekser i skærme.

Vores rullegardiner

Vi hjælper!

Få tips og råd i din nærmeste butik

Med vores lange erfaring med gardiner og anden solafskærmning finder vi sammen en løsning, der passer til dit hjem. Vi hjælper dig med rådgivning, inspiration, opmåling og montering. Har du brug for råd, tips eller et prisoverslag, er du altid velkommen til at kontakte os hos Moogio!